Ηχομονωτικά & ηχοαπορροφητικά υλικά
Η διαφορά βρίσκεται στο αφρώδες ακουστικό υλικό!

Τα ακουστικά προϊόντα TEKNOFON παράγονται από ειδικής ποιότητας αφρώδη εύκαμπτη πολυουρεθάνη – το ηχοαπορροφητικό υλικό που δεν μπορεί να το ανταγωνιστεί κανένα συμβατικό δομικό υλικό – με ομοιογενή μάζα και βέλτιστη αναλογία κλειστών & ανοιχτών κυψελίδων για υψηλή ηχοαπορροφητική απόδοση. Αντιμετωπίζουν με απλό, γρήγορο και οικονομικό τρόπο προβλήματα ακουστικής ρύθμισης και ελέγχου του θορύβου στο σπίτι, την κατασκευή και τη βιομηχανία. Έχουν τη βέλτιστη ακουστική απόδοση, είναι 100% χωρίς ίνες ή άλλα επιβλαβή για την υγεία υλικά και πληρούν ευρύ φάσμα σε standard ακαυστότητας. Εφαρμόζονται πολύ εύκολα και γρήγορα – δεν απαιτούνται ειδικά εργαλεία ή εξειδικευμένες τεχνικές γνώσεις.

Διατίθενται σε πλάκες και ρολά, αυτοκόλλητα ή απλά – για επικόλληση σε τοίχους, διαχωριστικά και οροφές. Ως προς την επιφανειακή διαμόρφωση, μπορείτε να επιλέξετε μεταξύ της μικρής αυγοθήκης, της μεγάλης αυγοθήκης, της πυραμίδας, του λαβύρινθου, του επίπεδου με καρώ σχέδιο STAMP, του επίπεδου επικαλυμμένου με φιλμ αλουμινίου ARF ή με πολυουρεθανικό φιλμ PU ή του πυράντοχου αφρώδους με επένδυση υφάσματος υαλονημάτων FGT.

Ως προς την απόδοση τους, η επιλογή γίνεται βάσει του συντελεστή ηχοαπορρόφησης του κάθε προϊόντος, που αντιπροσωπεύει το ποσοστό της απορρόφησης σε έξι αντιπροσωπευτικές συχνότητες:


Για να επιλέξετε το καλύτερο προϊόν για την ανάγκη σας:

- Βρείτε σε ποιο περίπου φάσμα συχνοτήτων είναι κατά κύριο λόγο ο ήχος που σας απασχολεί.
- Αποφασίστε τι ποσοστό θα θέλατε να απορροφήσετε και καταλήξτε στη λίστα προϊόντων που έχουν την απαιτούμενη απόδοση.
- Επιλέξτε τελικά από τη λίστα αυτή το προϊόν σας, βασιζόμενοι στον προϋπολογισμό σας, στις αισθητικές σας προτιμήσεις, στον διαθέσιμο χώρο, στις απαιτήσεις ακαυστότητας, στις συνθήκες (υγρασίας, καθαριότητας κ.α.) που επικρατούν στον χώρο σας και σε ο,τιδήποτε είναι σημαντικό για εσάς.

Ο ήχος και ο θόρυβος

Θόρυβος είναι ο ανεπιθύμητος ήχος, δηλαδή εκείνος που μας ενοχλεί φυσιο-ψυχολογικά.
Ο ήχος έχει δύο κύρια χαρακτηριστικά: την ένταση και το ύψος.
Η ένταση του ήχου (ή αλλιώς στάθμη του ήχου) είναι αυτό που μετράμε σε ντεσιμπέλ (dB).
Το ύψος του ήχου εξαρτάται από τη συχνότητα (δονήσεις ανά δευτερόλεπτο) που εκφράζεται σε Χερτζ (Hz).
- Ήχοι χαμηλής συχνότητας (μπάσα) έχουν συχνότητα κάτω των 500 Hz.
- Ήχοι υψηλής συχνότητας (πρίμα) έχουν συχνότητα άνω των 2.000 Hz.
- Η συχνότητα της ανθρώπινης ομιλίας βρίσκεται στη μεσαία περιοχή, περίπου από 500 έως 2.000 Hz.
- Ο άνθρωπος μπορεί να ακούσει συχνότητες περίπου μεταξύ 20 Hz και 20.000 Hz.

Πως μεταδίδεται ο ήχος

Ο ήχος μεταδίδεται με τη μορφή ακουστικού κύματος προς όλες τις κατευθύνσεις και μέσα από οποιοδήποτε υλικό (αέριο, υγρό ή στερεό) – όχι όμως στο κενό (π.χ. στο «κενό αέρα» των ηχομονωτικών τζαμιών). Στον αέρα το ακουστικό κύμα είναι διαταραχή (αυξομείωση) της πίεσης και μεταφέρεται μέσω των μορίων του αέρα. Η διαταραχή αυτή προκαλείται από ο,τιδήποτε προκαλεί βίαιη κίνηση του αέρα που βρίσκεται δίπλα του (το στόμα μας, η εξάτμιση του αυτοκινήτου, η μεμβράνη του ηχείου, ο τοίχος που δονείται από ένα σφυρί, η οροφή που δονείται από ένα πλυντήριο κλπ). Αυτό που «ακούει» το αυτί μας είναι τα μόρια του αέρα που κτυπούν το ακουστικό μας τύμπανο και το δονούν. Τα ηχητικά κύματα προκαλούν δονήσεις όχι μόνο στο τύμπανο του αυτιού μας, αλλά και στα δομικά στοιχεία (τοίχοι, πατώματα, οροφές) στα οποία προσκρούουν. Το δονούμενο δομικό στοιχείο με τη σειρά του μεταφέρει την δόνηση στα μόρια του αέρα του παρακείμενου χώρου και αυτό συνεχίζεται μέχρι να χαθεί όλη η ακουστική ενέργεια (η οποία διαρκώς εξασθενίζει καθώς ο ήχος μετακινείται μέσα στην ύλη).

Αντιμετώπιση του θορύβου

Για να λύσουμε προβλήματα θορύβου, πρέπει πρώτα να προσδιορίσουμε το είδος του ήχου: αερόφερτος ή κτυπογενής;

Αερόφερτος ήχος

Αερόφερτος ήχος είναι ήχος που βγαίνει στον αέρα από την ίδια την ηχητική πηγή. Για παράδειγμα: θόρυβος από τα αυτοκίνητα στο δρόμο, από την τηλεόραση στο απέναντι μπαλκόνι, από το ραδιόφωνο του διπλανού διαμερίσματος, οι ομιλίες από τον πάνω όροφο, το μωρό που κλαίει στον κάτω όροφο κ.α. Ο αερόφερτος ήχος μεταδίδεται κυρίως μέσω του αέρα. Όταν συναντά έναν τοίχο, προκαλεί τη δόνηση του τοίχου, ο οποίος με τη σειρά του μεταδίδει τον ήχο στον αέρα του γειτονικού χώρου. Ο αερόφερτος ήχος μεταδίδεται επίσης και μέσα από οδούς διαρροής (τρύπες, χαραμάδες, ρωγμές κλπ). Ο αερόφερτος θόρυβος αντιμετωπίζεται με χρήση ηχοαπορροφητικών υλικών, με αύξηση του βάρους των δομικών στοιχείων, με σφράγιση των οδών διαρροής κ.α.

Κτυπογενής ήχος

Κτυπογενής ήχος είναι ο ήχος που προκαλείται από κτυπήματα (δονήσεις) στην κατασκευή. Για παράδειγμα: βάδισμα με τακούνια στο δάπεδο ή τη σκάλα, σύρσιμο επίπλων, δυνατό κλείσιμο της πόρτας, υδραυλικοί θόρυβοι σε σωλήνες νερού και κεντρικής θέρμανσης, το πλυντήρια ρούχων, κάρφωμα σε τοίχο, κίνηση ασανσέρ κ.α. Οι κτυπογενείς θόρυβοι μεταφέρονται ως δονήσεις μέσω των μορίων της ύλης της κατασκευής και μεταδίδονται σε μεγαλύτερες αποστάσεις από τους αερόφερτους ήχους. Οι κτυπογενείς θόρυβοι αντιμετωπίζονται με ελαστικά και αντικραδασμικά υλικά τα οποία απομονώνουν τα διαδοχικά δομικά στοιχεία και διακόπτουν ή δυσχεραίνουν την μετάδοση των δονήσεων. Ακόμα πιο αποτελεσματική είναι η απομόνωση στην πηγή του θορύβου ώστε να μειώνεται η ένταση του «κτυπήματος» (π.χ. αντιδονητική έδραση μηχανών, ελαστική ανάρτηση ηχείων κ.α.)

Ηχοαπορρόφηση και ηχομόνωση

Όταν το ακουστικό κύμα πέσει στην επιφάνεια κάποιου δομικού στοιχείου (τοίχος, πόρτα, δάπεδο, οροφή κλπ), τότε η ενέργεια που μεταφέρει διαχωρίζεται:
A. Ένα μέρος της ανακλάται ως ανακλώμενος ήχος και αυξάνει την ένταση μέσα στο χώρο.
B. Ένα μέρος της μεταφέρεται στην ύλη του δομικού στοιχείου και την δονεί («στερεόφερτος θόρυβος») μέχρι να απορροφηθεί μετατρεπόμενη σε θερμική ενέργεια.
C. Το υπόλοιπο διαπερνά το δομικό στοιχείο και συνεχίζει ως μεταδιδόμενος ήχος.

Ηχοαπορρόφηση

Ο ανακλώμενος ήχος είναι γενικά ανεπιθύμητος επειδή οι διαδοχικές ανακλάσεις πολλαπλασιάζουν τις πηγές του ήχου, αυξάνουν την ένταση του, δημιουργούν αντήχηση και αλλοιώνουν το μεταδιδόμενο σήμα (μουσική, ομιλία κλπ). Έτσι, η ανάκλαση του ήχου πρέπει να ρυθμίζεται ή να εξαλείφεται, δηλαδή να γίνεται ηχοαπορρόφηση. Όσο πιο σταθερή, λεία και επίπεδη είναι μια επιφάνεια, τόσο εντονότερη είναι η ανάκλαση. Τη μείωση της ανάκλασης την πετυχαίνουμε επενδύοντας τις επιφάνειες με ηχοαπορροφητικά υλικά. Τα ηχοαπορροφητικά υλικά παγιδεύουν τα κινούμενα μόρια αέρα στις κυψελλίδες τους, όπου καθώς συγκρούονται στα ελαστικά τους τοιχώματα, η κινητική τους ενέργεια μετατρέπεται σε θερμότητα και τελικά ακινητοποιούνται.

Ηχομόνωση

Η ηχομόνωση αερόφερτου ήχου έχει στόχο να μειώσει την ένταση του μεταδιδόμενου ήχου, δηλαδή να παρεμποδίσει τη διάβαση της διαταραχής διαμέσου του δομικού στοιχείου. Η διάβαση μπορεί να παρεμποδιστεί με πολλούς τρόπους, όπως:
- Αύξηση της μάζας (επιφανειακό βάρος) του στοιχείου, ώστε να απορροφάται περισσότερη κινητική ενέργεια μέχρι να φτάσει στην άλλη πλευρά.
- Κατασκευή με πολλαπλά στρώματα και διάκενα που περιέχουν ηχοαπορροφητικό υλικό, ώστε να αυξάνονται οι απώλειες ενέργειας (π.χ. τούβλο + κενό + ηχοαπορροφητικό + γυψοσανίδα).
- Παρεμβολή βισκοελαστικών υλικών τα οποία απορροφούν ταχύτερα περισσότερη ενέργεια.

Για συνοπτική εμφάνιση των υλικών ηχοαπορρόφησης και ηχομόνωσης καθώς και για γρήγορη επιλογή με μια ματιά πατήστε εδώ